Onze rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je een nieuw matras koopt

Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten. Hieronder staat waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras.

De juiste matras bestaat niet! Dit komt doordat ieder lichaam anders. Een matras is ook zelden de oorzaak van rugklachten. Je moet om de 6-10 jaar je matras vervangen en er zijn natuurlijk een aantal dingen waar je op moet letten.
Wanneer je in bed ligt moet je hoofd, nek en je rug een rechte lijn vormen.
Je moet niet op je matras liggen, maar in je matras. Dus niet te hard en niet te zacht. Mensen die zwaarder zijn, kunnen wel een harder matras kopen.

Als je met 2 personen in je bed ligt, heb je ook 2 verschillende matrassen nodig. Tenzij je partner hetzelfde matras fijn vindt. Met 2 losse matrassen neem je de bewegingen van elkaar weg, je matras gaat langer mee en omkeren is makkelijk.

Je kunt een matras online kopen en in de winkel. De belangrijkste is dat je een niet te goedkoop en niet te duur matras koopt. Elke prijs heeft zijn eigen voordeel en nadeel.

Omruilgarantie is zeker belangrijk. Lees of vraag daarom al je vragen voordat je een matras koopt.

Onderstaande 3 punten zijn persoonsgebonden informatie voor het kopen van een matras.

1. Allergieën

Heb je last van allergieën, koop dan voor een allergievrij matras met een bijpassende afritsbaar matrashoes.

2. Je lichaamsbouw

De meeste matrassen zijn 200cm lang. We gaan meer naar 210cm lang doordat de aankomende generatie langer wordt. Voor jezelf moet je een matras kopen die 15cm langer is dan je eigen lengte. Als je licht bent kan je een zachtere matras kopen. Ben je zwaar, koop dan een matras met een stevige basis. De toplaag kan je alsnog zacht nemen.

3. Warmte

Zoek je een matras die goed ventileert doordat je zweet? Koop dan een matras met een bamboe tijk. Deze tijken zorgen ervoor dat het matras kouder aanvoelen in de zomer.

Conclusie: Als je overal voldoende steun hebt, heb je de juiste matras gekozen. Dus een te hard of te zacht matras is niet de juiste matras voor jou.